En ring fra Ringkloster
En afsøgning med metaldetektor har givet et fornemt resultat - en middelalderlig guldring, som blev indleveret til museet i slutningen af maj.
Fundet ved Ringkloster
Skanderborg Museum samarbejder med flere metaldetektor-folk i Skanderborg kommune. En af dem, der afsøger området omkring gården Ringkloster ved Skanderborg Sø, har haft et rigtig stort held: en fin lille guldring fra 1400-tallet. Ringen er danefæ.
Ringens skinne er 5mm bred, ringens indvendig diameter er 16 mm, og ringen har en vægt på ca. 2 gram. Ringen er udvendig hvælvet, hul og med et plante- og dyreslyng på hver side af en ophøjet, gotisk minuskel indskrift, der er lidt vanskelig at aflæse på grund af slid. Indskriften er antagelig: NO MD, hvilket er en forkortelse af ”in nomine domine”- dvs. i herrens navn.
Religiøs inskription
Indskrifter med religiøst indhold kendes fra andre middelalderlige ringe. Det er typisk navne på de hellige tre konger,( Kasper, Melchior og Balthazar)eller: Ave Maria, Anna, Jesus Kristus, Jesus og Maria.
Ringen er danefæ, og tilhører dermed den danske stat, men Skanderborg Museum håber på et tidspunkt at kunne udstille ringen.
Nonneklostret i Ring
Det kan ikke undre, at der tæt ved det tidligere middelalderlige Ring kloster kan findes en ring som den, museet netop har fået indleveret. En vis rigdom kan knyttes til klostret. Klostret var et nonnekloster af benediktinerordenen. Klostret omtales første gang i 1203, og dengang havde det en vis position, og vi må regne med, at det er stiftet engang i 1100-tallet. Klostret fungerede indtil reformationen, men her boede nonner en del år herefter. Selve klosterbygningerne blev i mange år benyttet som ladegård for Skanderborg Slot, indtil de sidste klosterbygninger brændte i 1715.
Den lille fine guldring er fundet på en af markerne uden for selve klosteranlægget. Den kan være tabt et andet sted, måske inde på selve klosterområdet, og derefter havnet på findestedet sammen med affald og jord, der blev spredt ud efter klostertiden. Vi ved det ikke, men det kunne tænkes.
Den lille ring kan sagtens have tilhørt en af nonnerne på Ring. Den religiøse indskrift afspejler næppe klosterlivets indhold, men kan sikkert ses i sammenhæng med en af datidens bedrestillede familier, der har ejet ringen eller måske videregivet den til et familiemedlem i Ring kloster. Rige borger- og adelsdøtre var netop blandt nonnerne på Ring Kloster.
Vi kender til en oplysning af denne art. I 1292 testamenterede en fru Gyda, der tilhørte den rige Hvideslægt, i alt syv fingerringe, deriblandt en ring til sin lillesøster Margrethe, der var nonne i Ring kloster. Margrethes ring er naturligvis meget ældre end den nyligt fundne guldring, men historien giver en god idé om, hvad baggrunden kan have været for den ”nye” ring.
Andre fund af samme art
Der kendes til ringe af nogenlunde samme slags som den nyfundne på Ringkloster, bl.a. fra England.
Skanderborg Museum har allerede en guldring fra det middelalderlige Ring kloster i sin samling.
Ved en udgravning inde på selve klosterområdet fremkom i 1985 en fingerring. På ringens skinne er fastgjort en lille guldplade med et indgraveret Kristus-ansigt med glorie. Selve ringen består af tre snoede tråde i guld, sølv og jern.
Ringen er fra 1400-tallet og har nok mindet den nonne, der engang bar ringen, om andagtsbilleder med ”det sande Kristus-billede”, ”den vera icon”. Kristi-ansigt ringen er danefæ, som er deponeret på Skanderborg Museum. Ringen kan ses i museets udstilling.
Herunder ses ringens inskription.