Kirstine Jensen
Kirstine Jensen, tjenestepige på gæstgivergården Jylland.
Billedet er på en bænk omkring Adelgade 49.
Kirstine blev født den 17. marts 1875. Hun var datter af fotograf Peder Jensen, som man i øvrigt kan finde på en bænk ud for Superbrugsen på Adelgade 70-72. Billedet er selvfølgelig taget i farens fotostudie i Skanderborg, og det er taget i maj 1905, hvor Kirstine var 30 år gammel.
Kirstine Jensen var tjenestepige på gæstgivergården Jylland. Historien om Gæstgivergården Jylland startede i 1790, hvor gården blev opført af Peter Schandorff, der i 1794 solgte den til Jørgen Christian Lauersen Bang.
J. C. L. Bang drev både købmandsforretning og krambod i ejendommen, og i 1804 udvidede han sin forretning med en tilbygning med brændevinshandel samt med en keglebane på en toft bag ved bygningen.
Sønnen, Laurits Bang, fortsatte faderens virksomhed i tiden 1828-1864.
Under Laurits Bang omtaltes Gæstgivergården Jylland som byens fineste gæstgiveri og samlingssted for omegnens matadorer og byens spidser. Stedet gik under navnet ”Skruestikken” angiveligt fordi, det var drøjt at rejse sig fra de magelige, sorte, læderbetrukne lænestole placeret omkring det runde bord,
hvor det ene dampende glas punch afløste det næste! Her drøftedes de seneste nyheder, der blev snakket om politik, og der holdtes taler for konge og fædreland.
Gæstgivergården Jylland havde mange skiftende ejere og forpagtere efter Laurits Bangs død i 1864. Helt frem til 1957 bar ejendommen navnet Gæstgivergården Jylland, men ved et ejerskifte i 1957 blev stedet omdøbt til ”Rytterkroen”. Et navn, stedet kun bar i et par år.
I 1960 overgik den til nye ejere, som omdøbte stedet til ”Munkekroen”’. Det navn hang ved gennem 1960erne, 1970erne og 1980erne, og det er navnet, som de fleste skanderborgensere kender.
I 1996 indrettedes i ejendommen en mexicansk restaurant under navnet ”Rio Grande”. Nogle få år efter skiftedes kurs og ejere, og stedet blev kendt som ”Olympia”, nu en græsk restaurant fra 1998 og frem til 2009.
Bygningen blev fredet i 1919. Dette skyldtes både, at bygningen var en velbevaret repræsentant for 1700-tallets bindingsværksarkitektur samt, at placeringen af gæstgiveriet havde en kulturhistorisk værdi. Da bygningen blev opført i 1790 lå den uden for byporten, hvilket fortæller om byens udvikling og datidens behov for at traktere tilrejsende.
Efter flere års debat blev fredningen ophævet i 2018, og resulterede i at hele bygningen blev taget ned og flyttet på magasin. I de følgende år vil der komme ny bebyggelse på området, og samtidig afsøger man mulighederne, for at genopføre Munkekroen et andet sted.
Museum Skanderborg har lavet arkæologiske undersøgelser på stedet, hvor Munkekroen lå. Det kan man læse om i Museum Skanderborg Årbog 2018 og 2019, som kan købes på Perron 1.