Danefæ
Danefæ er herreløst gods
Danefæ er genstande fra fortiden, som er fundet i Danmark. Foruden guld- og sølvfund er en lang række andre genstande danefæ.
Danefæ er en gammel dansk betegnelse for herreløst gods. Fundene er som regel fra forhistorisk tid eller middelalder, men genstandene skal blot være ældre en 100 år for at være danefæ. Yngre fund er hittegods.
Hvor går jeg hen med danefæ?
Finder du danefæ, kan du aflevere det på det lokale statsanerkendte museum, som sender genstanden videre til Nationalmuseet til danefæbedømmelse. Er der tale om ædelmetaller, indeholder danefægodtgørelsen metallets værdi samt en findeløn. Ellers er der kun tale om findeløn. Er du i tvivl, om en genstand er danefæ, så kontakt Museum Skanderborg. Museet registrerer gerne alle arkæologiske genstande. Læs videre på Natioanlmuseets hjemmeside omkring indlevering af danefæ.
Det er aldrig for sent
Der er ingen forældelse på danefæfund. Findes der danefæ i en gammel kommodeskuffe, skal disse også afleveres, og der udbetales danefægodtgørelse.
Metaldetektoren gør fund
I de seneste år er langt hovedparten af Danefæ-fund gjort med metaldetektor. Da metaldetektoren for alvor kom frem i løbet af 1980erne, var arkæologerne meget skeptiske over for brugerne, men dette er med årene gjort til skamme. I dag samarbejder mange detektorførere med de lokale museer, og får derfor ofte opgaver med detektorafsøgninger for de lokale museer.
HUSK: Det er forbudt at gå med detektor på fredede fortidsminder og i statsskovene. For at undgå konflikter med private jordejere, bør detektorførerne have tilladelse fra lodsejer til afsøgningen.
Går du med detektor, er du meget velkommen til at henvende dig til Museum Skanderborg på tlf. 89 94 32 60 eller på e-mail: info@museumskanderborg.dk.
Museumsloven om danefæ
Bestemmelser for Danefæ findes i Museumsloven kapitel 9 § 30.
En af Museum Skanderborgs mest ivrige detektorfører Allan Faurskov har udarbejdet en omfattende og yderst informativ hjemmeside om det at gå med detektor.