Mennesker i skoven - dengang og nu
Det oprindelige navn for byen Gl. Rye er "Rye", som betyder rydning i skoven. Mennesker har siden stenalderen brugt skoven og dens ressourcer. Vi hører om jagt, om rydninger til marker, om kongens glasproduktion i skoven, og om hvordan folkene i Rye blev velhavende ved at omdanne skovens træer til træsko og siden souvenirs til de første turister, der besøgte Himmelbjerget.
Alle får deres eget minde eller souvenir med hjem i form af en selvlavet Himmelbjerg-stok.
Undervisningstilbuddet foregår på Museet på Gl. Rye Mølle.
Formål
Formålet er at give eleverne en forståelse for, hvordan menneskets historie er forbundet med skovens historie. Hvad brugte man skoven til i jægerstenalderen (jagt for føde) og bondestenalderen (fældet skov for at lave marker).
I renæssancen brugte kongen skovens træ til brænde til glasproduktion. Senere blev skovens træ brugt til træskoproduktion og et biprodukt i form af souvenirs på Himmelbjerget.
Vi ser på autentiske redskaber fra stenalderen. Vi lærer om glasproduktion og om træskomagerens arbejde ved rundvisning i museets udstillinger. Vi taler om souvenirs og går en tur i området til Galgebakken. Vi samle trækæppe på vejen, som skal skæres til, så alle elever får deres egen "Himmelbjergstok".
Baggrundsviden
Skovene omkring Gl. Rye gemmer på mange spor af tidligere tiders udnyttelse af skoven - skoven gav og giver stadig menneskene såvel materialer som oplevelser. De forskellige træsorter har givet os gode materialer til håndværk og industri.
Området ved Gl. Rye er kendt for sin glasproduktion i 1500-tallet med tyske glasbrændere. I 1800-tallet var der en omfattende træskoproduktion, hvor materialet til træskoene blev hentet i de nære skovområder. Træ fra området er desuden blevet brugt til fremstilling af de såkaldte ”Himmelbjerg-souvenirs” til salg i boderne på Himmelbjerget i 1800- og 1900-tallet.
Beskrivelse af undervisningsforløbet
Et besøg på Museet på Gl. Rye Mølle, Møllestien 5, Gl. Rye, 8680 Ry.
- Fremvisning af oldsager, som er blevet brugt i forbindelse med menneskers brug af skoven i stenalderen.
- Aktivitet med undersøgelse, beskrivelse, måling, tegning af oldsager i grupper.
- Omvisning i museets udstilling om glasproduktion, træsko og savværket, samt se på skellettet "Petrine", som er fundet ved Galgebakken og er fra middelalderen, hvor Gl. Rye havde "Birketing".
- Tur til Galgebakken og se, hvor galgen stod engang. På tilbagevejen indsamler vi trækæppe, som skal snittes til en stok.
- Aktiviteter med snitning af ”Himmelbjerg-stok”.
Emneord
Træ, ressourcer, naturhistorie, træindustri, træsko, ”glashytter”, souvenirs.