Bonde og herremand i 1300-årene
Rollespil med emnekasser på egen skole
Hvordan så samfundet i 1300-årene, midt i middelalderen? Gennem et rollespil på skolen med både herremanden og hans frue, storbonden, kroejeren og alle de andre i landsbyen kommer vi tættere på hverdagslivet i 1300-årene, og så knytter spillet sig til den spændende historie om Niels Ebbesen og den kullede greve.
Baggrundsviden
Baggrundshistorien er Grevens Fejde med den holstenske Grev Gert og væbneren Niels Ebbesen. I 1332 døde den danske konge Christoffer 2. I sin regeringstid havde han pantsat hele landet til to holstenske grever, Johan og Gert. Grev Gert, ”den kullede greve”, havde blandt andet pant i borgen Skanderborg.
I 1339 lovede det jyske landsting grev Gert en stor skat som betaling for de pantsatte landområder. Grev Gert solgte sine panterettigheder til hertug Valdemar af Slesvig for 43.000 mark sølv. Med en hær på omkring 11.000 mand rejste grev Gert derefter op gennem Jylland for at inddrive skatten på vegne af hertug Valdemar.
Flere jyske herremænd heriblandt væbneren Niels Ebbesen gjorde oprør. Greven blev dræbt i Randers, og Niels Ebbesen og hans bondehær belejrede Skanderborg for at drive holstenerne ud. Men de indespærrede på borgen fik sendt bud efter forstærkning. Grev Gerts søn, Jern-Henrik, kom fra Fyn med en styrke på 600 soldater.
Slaget stod ved Manbjerg d. 2. nov. 1340. Kampen var meget hård. Det endte med et nederlag til Niels Ebbensens hær. Niels selv faldt sammen med 2.200 af sine folk. Hans lig blev lagt på hjul og stejle som hævn for drabet på Grev Gert.
Vi ved ikke med sikkerhed, hvor Manbjerg lå. På et gammelt kort fra 1690erne er Manbjerg en del af Ladegårdens marker. Ladegården lå oven for Ladegårdsbakken i Skanderborg.
Niels Ebbesen blev senere en folkehelt som symbol på modstand mod besætteren, men hans gerning var unødvendig. Holstenerne var allerede på vej ud af landet.
Den almindelige bonde på den tid har nok ikke hørt om Niels Ebbesen men mere tænkt på at slippe af med de holstenske soldater, som var indkvarteret rundt omkring på nogle af herregårdene.
Emneord
Middelalder, kongemagt, krig, bonde, herremand, myter, helte.
Beskrivelse af undervisningsforløbet
Rollespillet skal laves hjemme på skolen med indholdet fra fem emnekasser fra Museum Skanderborg.
Med genstande og dragter fra perioden laver eleverne et rollespilsforløb, som er tilrettelagt af museet i samarbejde med to rollespilsinstruktører fra rollespilsforeningen Fafner i Bjedstrup. Spillet er tilrettelagt og beskrevet, så faglæreren selv kan styre det. Forløbet er beregnet til at vare en skoledag med ca. 5 lektioner.
Emnekasserne lånes på Museum Skanderborg og hentes selv af skolen. Drejebog for rollespillet følger med kasserne og kan hentes digitalt her fra siden.
Rollespillet tager udgangspunkt i dagligdag i landsbyen og på herregården i 1340. Niels Ebbesen er ikke med i rollespillet, men historien om grevens fejde foregår i baggrunden ved, at der er holstenske soldater i området og ved, at man skal vælge side mellem holstenere og oprørere. Der er altså ikke planlagt et slag mellem Niels Ebbesen og holstenerne.
Elever og lærere vælger deres roller ud fra oplægget af karakterer og former dem til levende personer. Emnekassernes indhold er med til at skabe miljø som rekvisitter. Der vil være en vis forberedelse, hvor man lærer om samfundsforholdene for at kunne spille rollerne rigtigt. Lærervejledningen indeholder en god indføring i den politiske situation og samfundsforhold.
I rollespillet er der indlagt mulighed for forskellige aktiviteter med madlavning, små kamphandlinger m.m. Børnene skal blandt andet samarbejde, tage beslutninger og mærke konsekvenser af handlinger.
Spiloplæg og lærervejledning kan hentes her:
Lærervejledning bonde og herremand