Den 1. august 1919 blev FDF-afdelingen for Skanderborg stiftet for, at man i Skanderborg også "kunne yde en god dansk ungdomsbevægelse på kristelig grund", som man sagde.
Den 24. august 1919 blev der arrangeret et fællesmøde med Aarhus-kredsen, hvor man afholdt gudstjeneste i Skanderup Kirke og herefter marcherede ud i Dyrehaven, hvor der blev demonstreret lejrsport. Herefter marcherede man til Håndværkerforeningens lokaler, hvor der var koncert.
Søren Henrik Theodor Sørensen
Sognepræst Søren Henrik Theodor Sørensen i færøsk nationaldragt, ca. 1912. Bænken kan ses på Kulturtorvet.
Søren Henrik Theodor Sørensen blev født i 1849 på Færøerne, og både hans far og bedstefar havde begge været præster.
Søren blev student fra Ribe Latinskole i 1874 og tog en teologisk embedseksamen. Samme år blev han præst på Nordstrømø på Færøerne, og i 1878 blev han præst på Østerø og provst på Færøerne. Desuden blev han medlem af Lagtinget.
På Færøerne var Søren Henrik Theodor Sørensen meget engageret i afholdssagen og stiftede den første afholdsforening på Færøerne.
I 1884 blev Søren kaldt til Skanderborg for at være præst, men på grund af de begrænsede muligheder for at sejle til Danmark i vintermånederne nåede han først til byen i februar 1885.
I Danmark fortsatte han sit arbejde inden for afholdssagen og blev næstformand i Danmarks Afholdsforening. Han holdt desuden foredrag om kvindesagen og fredssagen.
Kort efter at han kom til Danmark, engagerede han sig i Skanderborg Børnehjem og for bespisningen af fattige børn. I 1919 var han med til at stifte FDF, hvor han blev formand.
Søren Henrik Theodor Sørensen gav også Slotskirken et tiltrængt løft, da stolene blev sat i stand, og våbenskjoldene fik ny maling.
Søren Henrik Theodor Sørensen blev beskrevet som en mildt drømmende og fredselskende mand. Han døde i 1929.
Skanderborg Børnehjem på Banegårdsvej 42 blev oprettet i 1883 og lukkede i 1917. Billede er fra ca. 1970.
Børnehjemmet blev startet, da der i november 1882 kom en opfordring fra en række af byens spidser, der ønskede oprettelsen af et børnehjem på gartner Olaf August Kielbergs grund ved banegårdsområdet og med Kielberg som forstander. Den 17. maj 1883 blev børnehjemmet officielt indviet.
Børnehjemmet skulle optage forældreløse eller forladte, fattige børn indtil konfirmationsalderen og sørge for deres underhold, beklædning og undervisning. Til at starte med skulle børnehjemmet optage 30 børn, hvoraf den årlige betaling pr. barn blev sat til 100 kr., som gik til børnehjemmets kasse.
På grund af forstanderparrets alder og bygningens tilstand valgte man at lukke børnehjemmet i 1917 og flytte børnene ud på andre institutioner.
Alle billeder findes i Skanderborg Historiske Arkiv.