Artikler, bøger og nyt
18. februar 2020 Så er bogen kommet om begivenhederne i Alken Enge.
I ”Den Hellige Dal” ved Skanderborg findes ofringer fra jernalderen af stor international interesse. I mange år har ofringer af hærudstyr i denne dal Illerup Ådal, været veludforsket medens en anden offerlokalitet har henligget i glemsel i snart 50 år. Det har en pionerindsats fra Museum Skanderborg ændret på og Alken Enge er nu for alvor sat på verdenskortet.
Allerede i 1800 tallet fandt man menneskeknogler i engområdet og lige siden har især lokale undret sig over hvor i al verden knoglerne kommer fra, og hvorfor de er i Alken Enge.
Forundringen blev ikke mindre da tørvegravere under anden verdenskrig i bestemte områder fandt store mængder af løstliggende menneskeknogler under ca. 1 til 2 meter tørv.
Med arkæologiske undersøgelser fra 1957 lykkedes det arkæologen Harald Andersen at konstatere, at her er tale om resterne af mandlige individer fra en slagen hær. De nærmere omstændigheder blev dog ikke fastslået.
Først da Museum Skanderborg fra 2005 genoptog udforskningen af ”De dræbte krigere i Alken Enge” blev der sat gang i et videre forskningsstudie som fra 2012 blev støttet af Carlsbergfondet og udført i samarbejde med Aarhus Universitet og Moesgård Museum.
Det er resultaterne af disse udgravninger og efterfølgende forskning, som nu er publiceret i form af en artikelrække i bogen ”De dræbte krigere i Alken Enge – Efterkrigsritualer i ældre jernalder”.
Det er lykkedes at dokumentere et helt forløb fra en større hær bliver nedkæmpet til de enkelte krigere endeligt, som løst spredte knogler på søbunden i søen ved Mossø. I mellemtiden har de døde krigere ligget frit tilgængelig for rovdyr i ca. ½ til et helt år. På et tidspunkt blevet resterne transporteret til odden ved Mossø og ofret i søen. Ofringen har haft karakter af en sidste fornedrelse af de døde krigere, og der er spor af flere knuste kranier på søbunden.
Dette er noget, vi ikke har set noget sted i Europa på denne måde og stedet er derfor helt enestående for udforskning af jernaldermennesket og organisering i samfundet i jernalderen i starten af vores tidsregning. De unikke bevaringsforhold i et helt vandmættet og iltfrit miljø i dybere lag er årsag til at resterne fra hæren er bevaret til nutiden.
Bogen er redigeret af de tre drevne forskere ph.d og Lektor ved Aarhus Universitet Mette Løvschal og ph.d og Museumsinspektør Rasmus Birch Iversen på Moesgård Museum samt Museumsdirektør for Moesgård Museum Mads Kähler Holst. Fra Museum Skanderborg er der leveret bidrag af Museumsinspektør Lene Mollerup, Arkæolog Anders Hagen Mørk og Museumsinspektør Ejvind Hertz i samarbejde med Museumsinspektør Uffe Lind Rasmussen fra Moesgård Museum.
Bogen er udgiver er Jysk Arkæologisk Selskab med distribution ved Aarhus Universitetsforlag.
Bogen kan købes på Museum Skanderborg. Vil man bestille bogen online kan dette gøres ved flere boghandler inkl. Aarhus Universitetsforlag.
Udgravningsleder Ejvind Hertz