Månedens fund
Er en romersk mønt, der trods massiv udmøntning omkring år 240 e.Kr. kun er nået Skanderborg Museum i et enkelt eksemplar indtil videre. Poul Erik Høgh har fundet den fine mønt med detektor, og indleverede den straks til museets nysgerrige arkæologer.
Der var tydeligvis tale om en kejsermønt af den ret velbevarede slags, hvor både indskrift og portræt kan tydes. Mønten er 23mm i diameter. Den burde egentlig have været en sølvmønt, men indholdet er formentlig i højere grad bronze, hvilket vi vender tilbage til. På møntens forside (aversen) ses kejseren i profil med strålekrone på hovedet. Omkring ham står en lang indskrift: IMP GORDIANVS PIVS FEL AUG. Udfoldet til hele ord: ”Imperator Gordianus pius felix Augustus”, hvilket betyder at han, Gordianus, er både Kejser og hærfører samt from og lykkelig/heldig!
Mønter var i romersk kejsertid herskerens ultimative propaganda-medie, og det var her han kunne vise folket, hvilke værdier, dyder og egenskaber han var i besiddelse af! I denne urolige periode af Romerrigets historie, var det helt klart en fordel af have en militær karriere bag sig, så masserne kunne forstå at man var den håndfaste type. Fromhed var dog helt klart også en kardinaldyd i en tid, hvor kejserlig dekadence ikke længere var noget, folket så med helt så milde øjne på.