Omkring 200 forventningsfulde borgere havde taget opstilling foran indgangen og i museets have for at modtage en ganske særlig museumsgæst søndag 2. september. Kl. 14.48 rullede den store mørke Krone 1 op foran den røde løber, hvor museumsdirektør Helle Reinholdt og bestyrelsesformand Jørgen Frost Larsen stod parat til at modtage Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. |
Helle Reinholdt havde set meget frem til besøget: - jeg har glædet mig sådan til at få lov til at fortælle om noget, jeg holder af. Vel at mærke til en, som i forvejen har en stor viden om emnet. Og som gerne vil vide mere.
Museets fagfolk museumsinspektørerne Ejvind Hertz og Lene Mollerup samt konservator Jesper Frederiksen fra Konservering på Moesgård Museum stod klar til at præsentere nogle ganske unikke arkæologiske fund for Majestæten. For museumsfolkene var det tydeligt, at dronningen nød besøget. Hendes engagement og spørgsmål viste hendes viden om fundenes sammenhæng. Som fagperson skal man virkelige vide, hvad man taler om til den interesserede Dronning.
De ofrede krigere
Og museets personale var velforberedte. Det, Skanderborg Museum ville vise frem og fortælle om til Dronningen, var fund fra den spændende arkæologiske lokalitet Alken Enge, ved Illerup ådals udmunding i Mossø. Her har der i jernalderen, i tiden omkring Kristi fødsel, fundet voldsomme begivenheder sted, som førte til, at knogler fra over tusind krigere er endt på bunden af en sø. Man regner med, at de blev ofret til guderne – måske som tak for krigslykke.
Sammen med arkæologer fra Aarhus Universitet og Moesgård Museum har Skanderborg Museum gravet på stedet i hen over sommeren i år. Over 3000 borgere besøgte udgravningerne på de ugentlige besøgsdage. Den arkæologisk interesserede Dronning nåede ikke at besøge udgravningen, men flere af de fineste fund fra sommerens undersøgelser, samt enkelte fund fra tidligere undersøgelser blev vist frem i et telt opstillet til lejligheden i museumshaven på Adelgade 5.
En gudestatue
Efter modtagelsen uden for museet blev Dronningen først ført ind i museumsbygningen, hvor der var opstillet en træfigur, der er tolket som en gudindestatue. Figuren blev fundet i Alken Enge i 2009 og forestiller en stiliseret menneskekrop med to lange ben. Den er 2,39 m høj og lavet af elletræ. Den kan dateres til vikingetid (ca. 1000 e.Kr.).
Arkæologer regner med, at der har fundet en form for gudedyrkelse sted med figuren som hovedsamlingspunkt. Der kan eventuelt have fundet ofringer af mad og lignende sted ved figuren. Dette kendes fra andre lignende fund.
Der er ikke fundet særligt mange af denne type figurer. Men netop i Illerup ådal er der fundet hele to! Den anden blev udgravet i 1960erne og er dateret til perioden førromersk jernalder, ca. 200 – 150 f.Kr. Denne figur opbevares på Moesgård Museum.
Foto: Jens Anker Tvedebrink
Andre spændende sager
I et telt i museumshaven så Dronningen på spændende sager fra sommerens undersøgelser. Her var en velbevaret økse med et skaft af asketræ, ca. 75 cm lang. Der var en voldsom kølle af egetræ, og et stykke af et hjulnav. Også unikke fragmenter af flettet pil, måske fra en kurv eller beholder, blev vist frem. Søen fra jernalderen groede efterhånden til og blev til en mose. Det giver gode betingelser for bevaring af trægenstande.
Især køllen gjorde indtryk på Majestæten, der bemærkede, at det var en voldsom en. Sammen med præsentation af knogledele med tydelige spor af vold som et kranie med et sværdhug, gav køllen hende en tydelig fornemmelse af, at der måtte have været meget voldsomme hændelser i ådalen omkring Kristi fødsel.
Et konserveret skjold samt lerkar og metalfund fra udgravningerne i 1960erne var hentet særligt frem fra magasinet til lejligheden. Dronningen lyttede opmærksomt og stillede flere uddybende spørgsmål, før det var tid til at køre videre til næste besøgssted på den kongelige rute.
Skrev i gæstebogen
Majestæten sluttede af med at skrive i museets gæstebog , hvorefter hun fik overrakt museets gaver:
en fuglebroche i sølv med indlægninger af blåt glas (en kopi af en jernalderbroche fundet i Illerup ådal), bogen ”Øm Kloster – kapitler af et middelalderligt cistercienserklosters historie” af Bo Gregersen og Carsten Selch Jensen (red) og ”Dengang. Historien fra Skanderborg området” af Helle Reinholdt.
Skanderborg Museum siger tak for besøget til Hendes Majestæt. Det var en fornøjelse.