Øm Kloster Museum
Munkevej 8, 8680 Ry - Tlf. 86 89 81 94 - E-mail: info@museumskanderborg.dk
Øm Kloster
Cisterciensermunke. I 1165 udsendtes en gruppe cisterciensermunke fra Vitskøl Kloster for at grundlægge en ny klosterstiftelse i Midtjylland. Munkene flakkede om i seks år, inden de endelig i 1172 fandt et blivende hjem på en sandet landtange mellem Mossø og Gudensø. Stedet kalder munkene for Cara Insula, eller Den Kære Ø.
Navnet hentyder nok til, at klostret kom til at ligge på en ø, efter at munkene havde anlagt et system af kanaler mellem de to søer for at sikre en permanent vandforsyning.
Klostret ophørte i 1560 og blev nedrevet i de efterfølgende år. Bygningsmaterialerne blev anvendt til Frederik 2.s ombygning af Skanderborg Slot.
Kendskabet til Øm Kloster er større end til naboklostrene, dels fordi klostrets krønike fra 1200-tallet er bevaret, dels fordi der på klostertomten er foretaget omfattende arkæologiske udgravninger.
Klostret bestod i senmiddelalderen af fire fløje med kirke mod vest. Fløjene omkransede fratergården med korsgange, mens økonomibygninger, hospital og kirkegårde lå udenfor klosterindelukket. Fundamenterne er frilagt og viser Danmarks mest fuldendte klostergrundplan. En af de mange seværdigheder er biskop Peder Elafsens frilagte grav i kirkens højkor. Biskoppen († 1246) var en af klostrets store velgørere, og blev hædret med klostrets fineste gravplads.
Placering og tilknytning til Gudenåen
Klostret var anlagt på en sandtange mellem Mossø og Gudensø hvorigennem Gudenåen løber. Munkene har anlagt kanaler mellem søerne, øst og vest for klostret, som det beskrives i Øm Klosters Krønike. I den østlige kanal er træ fra bolværk årringsdateret til tidligst 1173, i den vestlige kanal er en stolpe fra et stemmeværk årringsdateret til 1237. Fra den østlige kanal findes en sidekanal som løber under et grundmuret hus. Kanalen antages at have skyllet munkenes latriner. Bolværket er årringsdateret til to forskellige faser: 1313 og 1495. Ca. 1 km. øst for klostret gennemskæres tangen af Munkekanalen, en 1,5 km lang og otte meter bred lige kanal, der stadig er delvis synlig. Klostret har Fuldbro Mølle og Simgårds Mølle med fiskegårde og broer. Klostret hentede råkalk på strandene ved Djursland, nord for Grenå og prammede det til klostret via Gudenåen.
Adgangsforhold
Munkevej 8, Emborg, 8680 Ry. Klostertomten er indrettet som museumspark, og i en museumsbygning fortælles om Øm Klosters historie og der er udstillet genstande og skeletter fra udgravningerne. Adgang mod entre.