Øm Kloster Museum
Munkevej 8, 8680 Ry - Tlf. 86 89 81 94 - E-mail: info@museumskanderborg.dk
Ring Kloster
Benediktinernonnekloster. Klostret omtales første gang i 1203, men antages at være anlagt i 1100-årene. Ring Kloster blev bortforlenet i 1532, fungerede som kloster frem til 1571, da det kom under Skanderborg Slot. I 1610 gives ordre til nedbrydning af klosterkirkens hvælvinger.
Klostret lå på en lille forhøjning ved Ring kloster Å. Ingen bygningsrester er bevaret over jorden, men arkæologiske undersøgelser har påvist mange bygningsfaser. Det senmiddelalderlige kloster bestod af fire fløje, hvoraf nord- og vestfløj var i to etager, mens kirken dannede sydfløjen. Alle fløje var forsynet med korsgange.
I Østbirk kirke findes i dag en fornem firefløjet altertavle fra Ring Kloster fra 1480, og i Stilling Kirke opbevares klostrets alterkalk og disk fra 1529.
Nonnerne på Ring Kloster tog sig også af adelsbørns opdragelse, og i et brev fra 1529 beskriver skolemester og nonne Mette Ovesdatter, hvad to børn har lært i deres tid på klosterskolen.
Ud over skrivning og læsning, havde pigen Karine Lykkesdatter desuden ”været særdeles flink med nål og tråd”.
Ved arkæologiske udgravninger af Ring Kloster i 1970erne blev der fundet en stor mængde af sysager i klostrets nordfløj. Det tyder på, at klostrets systue lå er i senmiddelalderen.
Placering og tilknytning til Gudenåen
Klostret lå et lille næs på sydsiden af Skanderborg Sø, ved Ring Kloster Å.
Skanderborg Sø er i forbindelse med Mossø gennem Tåning Å. Gudenåen løber gennem Mossø.
Opstemninger i Tåning Å ved Fuldbro Mølle gav nonnerne problemer med forhøjet vandstand i klostret. Dette medførte, at de blev tvunget til at hæve klostrets stengulve.
Adgangsforhold
Ringklostervej 18, 8660 Skanderborg. Der findes en lille p-plads med info skilt.
Af klostret er intet bevaret over jorden, men på stedet findes avlsbygninger fra en tidligere herregård.
En majestætisk lade (fredet) bygget i bindingsværk og gårdens store stald fra 1800-tallet, ligger på stedet, hvor klostret engang stod.
Ring Kloster er i dag privatejet, mens Naturstyrelsen ejer laden i bindingsværk og den store stald.