Øm Kloster Museum
Munkevej 8, 8680 Ry - Tlf. 86 89 81 94 - E-mail: info@museumskanderborg.dk
Veng Kloster
Benediktinermunke/cisterciensermunke: Klostret blev oprindelig bygget som et benediktinermunkekloster. Tidspunktet er usikkert, men meget tyder på, at klostret er et af Danmarks ældste fra den sidste del af 1000-tallet og blev udstyret med store og rige besiddelser.
I 1166 fik den gruppe af cisterciensermunke, der rejste rundt i Midtjylland på jagt efter et blivende sted, overdraget Veng kloster. Munkene blev ikke længe på stedet, da de blev chikaneret af en lokal adelsdame, som ønskede at etablere et nonnekloster. Munkene flyttede derfor i 1168 til klostret på Kalvø, og Veng kloster ophørte med at eksistere. Klosterkirken, der er Danmarks ældste stående klosterkirke, blev herefter omdannet til sognekirke.
Veng kirke er et besøg værd. Den fremstår bemærkelsesværdig intakt, med mange arkitektoniske detaljer fra sin fortid som klosterkirke og er en af landets helt specielle middelalderkirker. Ingen klosterbygninger er bevaret. Af klosterkirkens oprindelige inventar er kun alterbordet af frådsten tilbage.
Placering og tilknytning til Gudenåen
Tæt ved klostret løber Knudå, der afvander Veng sø, Ravn sø og Knudsø på sin vej til Gudenåen. Ovenfor klostret lå to nu udtørrede søer, Pittersø og Sandgrav sø, hvor Øm Kloster havde fiskerettigheder. Ved udløbet af Ravnsø lå Bensmølle, hvor der har være vadested og mølle.
Adgangsforhold
Låsbyvej 80D, 8660 Skanderborg. Kirken er en vejkirke og derfor åben og kan besøges i dagtimerne.