Middelalderens munke indførte mange nye planter til Danmark, som de tog med sig fra deres moderklostre i Sydeuropa. De dyrkede først og fremmest grøntsager samt lægeurter til medicinsk brug, men også enkelte prydplanter som liljer til at smykke alteret under gudstjenesten. Lægeurterne blev anvendt til fremstilling af medikamenter og omslag mod allehånde sygdomme.
Vi ved ikke præcis, hvor klosterhaven ved Øm var placeret, men formentlig øst for hovedfløjen og i nærheden af hospitalsbygningen. Klostret har også haft en stor frugthave med æbler, kirsebær, blommer og hasselnød. Den kan meget vel have ligget nord for klosterkirken, sammen med kirkegården.
Den nuværende have ved Øm kloster er anlagt i 1926, og er Danmarks ældste museums-klosterhave. Den blev skabt af botanikeren Jens Lind, der var apoteker i Østbirk og Viborg. Han havde forinden undersøgt klostertomten nøje for reliktplanter, dvs. planter, der med stor sikkerhed har overlevet fra middelalderens klosterhave. Disse levende vidnesbyrd om munkene på Øm omfatter bulmeurt, gul havreblomme, hjertespand, humle, hundetunge, hyld, kalmus, mørk kongelys, filtbladet kongelys, rundbladet katost, skarntyde og svaleurt.