Forskning
Adskillige forskere har i mere end 100 år været draget af stedet Cara Insula – Øm Kloster, og det er der flere gode grunde til; den unikke kloster krønike (Exordium monasterii Caræ Insulæ) giver et enestående indblik i munkenes første tid ved Øm, mens omfattende udgravninger på klostertomten har medvirket til at Øm Kloster, trods de i dag bevarede sparsomme rester, nok er det bedste belyste kloster fra Danmarks middelalder.
Hvad angår det humane skeletmateriale, så må læge Kristian Isagers undersøgelser af skeletterne fra Øm (publiceret i perioden 1917-1941) betegnes som banebrydende indenfor dansk antropologi.
På det forskningsmæssige område er der sket en stor udvikling af de undersøgelser knogler underkastes siden Dr. Isagers studier, ikke mindst er den individuelle aldersbestemmelse blevet mere præcis, og der er udviklet nye metoder til beregning af højde samt analyser af spedalskhed. Forskerne bliver hele tiden dygtigere til at fraviste knoglerne nye vidnesbyrd om det liv der var engang og ikke mindst, så er der i dag et meget større referencemateriale til at sammenligne med.
De fire artikler der gengives her, kan opfattes som baggrundsmateriale til videre forskning eller fordybelse.
Artiklerne er fra bogen: Øm Kloster – Kapitler af et middelalderligt cistercienserabbedis historie, redigeret af Bo Gregersen og Carsten Selch Jensen i 2003.
Ligeledes er et resume af forskningsbeskrivelsen til projektet; Mennesker i Jyllands Hjerte, som denne hjemmeside er et delprojekt af, gjort offentligt tilgængelig.