Øm Kloster Museum
Munkevej 8, 8680 Ry - Tlf. 86 89 81 94 - E-mail: info@museumskanderborg.dk
Vejerslev Kloster
Benediktinermunkeklostre. Klostret i Vejerslev kendes kun af omtale da abbed Ingmar af Vejerslev i 1203, var vidne på et dokument, som i øvrigt intet havde med Vejerslev kloster at gøre.Da det vides, at Alling Kloster i senmiddelalderen ejede Vejerslev sognekirke, er det mest sandsynligt at munkene i Vejerslev, af ukendte årsager, engang i løbet af 1200-tallet er flyttet de 10 km væk, til Alling.
Af klostret er der kun kirken tilbage beliggende på et bakkedrag med udsigt ud over Gudenådalen. I dag fungerer den som sognekirke. I den nuværende Vejerslev kirke er der spor efter en ældre kirke, bygget i al, frådsten og kampesten. På et tidspunkt blev den ældre kirke omdannet til en anseelig korskirke med tværskib og apsider. Udbygningsfasen formodes at høre sammen med klosterstiftelsen. I dag består kirken af skib, kor og en nordre korsarm samt et nyere tårn.
Placering og tilknytning til Gudenåen
Syd for klostret i Gjelåens enge (Gjelåen løber ud i Gudenåen), en ½ km fra Vejerslev Kloster, har Silkeborg Museum udgravet en vandmølle. Møllen var velbevaret og undersøgelserne kunne påvise, at den havde haft et vertikalt drejende vandhjul. Årringsdateringer på træ fra møllen viser, at denne er fra perioden 1175 – 1230. Det antages, at møllen har tilhørt klostret. Møllen er endvidere den første kendte mølle i Gudenåsystemet.
Adgangsforhold
Præstevænget 4, 8881 Thorsø, Aftaler træffes med kirkens personale, hvis lukket.