Øm Kloster Museum
Munkevej 8, 8680 Ry - Tlf. 86 89 81 94 - E-mail: info@museumskanderborg.dk
Gudenåens klostre - som perler på en snor
- klostre langs Gudenåen og dens vandsystemer
En guide til klostrene langs Gudenåen
Gudenåens forgreninger består af adskillige å-løb og søer, som afvander en betydelig del af det indre Jylland. I middelalderen opstod her en række vigtige kulturcentre i form af klostre.
Der blev oprettet 15 klostre fordelt på fem forskellige ordner langs Gudenåen og dens vandsystemer. Nogle af klostrene eksisterede i århundrede, mens andre kun i en kort periode, enten fordi de ikke var levedygtige, eller fordi de flyttede andetsteds hen.
Klostrene, såvel munke- som nonneklostre, ejede størstedelen af Gudenåens opland, og placeringen langs vandsystemet – som perler på en snor - var der mange gode grunde til.
Vandkraft
Med mekanisk arbejdende møller, der kunne drive forskellige arbejds-redskaber, skaffede klostrene sig en økonomisk gevinst. Kanalbyggeriet sikrede transporten og vand-forsyningerne til møller, fiskedamme, garveri, smedje, dyrehold, køkken og bryggers, og via kanalerne kunne klostrenes spildevand ledes væk.
Transport
”Vand binder sammen, mens land skiller”. Middelalderens vogne rummede kun en brøkdel af, hvad der kunne lastes på et skib eller pram, og vejene var dårlige og ufremkommelige en stor del af året. Færdsel og transport foregik derfor meget lettere til vands end over land på hesteryg eller i vogn.
Fiskeri
Fiskeriet var af stor økonomisk betydning. Ferskvandsfisk blev nemlig i middelalderen anset som finere mad end saltvandsfisk. Fisk kom tit på bordet, da det var tilladt at spise fisk i fasten, og fastedage var der mange af i den katolske kirke. Desuden kunne klostrene sælge de fisk, de ikke selv fortærede