FRA OVERFORBRUG TIL GENBRUG
– glasproduktion i Ry-området
Bæredygtighed og klimamål er ord, der bruges flittigt nu om dage i mange forskellige sammenhænge. Men hvordan var det egentlig tidligere? På Gl. Rye Mølles udstilling belyses konsekvenserne af menneskets forbrug og overforbrug af skovenes ressourcer op gennem historien.
I området omkring Gl. Rye har der ikke manglet skov og spoler vi tiden frem til efter reformationen, var det også i udnyttelsen af skovene, at vi finder den første tidlige industri med udnyttelse af lokale ressourcer.
Drikkeglas og vinduesglas var et udtryk for luksus og højstatus. Kongens og adelens forbrug var stort og til en kongelig fest var det normalt at bruge op mod 4000 glas.
Frederik d. 2. (konge fra 1559 – 1588) startede derfor glasproduktion op på egnen, da både træ, sand og vand var lettilgængelige ressourcer. Man byggede glashytter til at producere i ude i skovene og fældede træerne i en omkreds af 1 km. Der skulle bruges enorme mængder træ til at fyre med, så når træerne var brugt, flyttede man glashytterne et nyt sted hen og startede forfra.
Selvom det at bruge lokale ressourcer er et af klimamålene, så er det ikke nok. Den intensive brug af træ medførte at skovene tog skade og i Glarboområdet kan vi stadig se sporene over 400 år efter i form af lysninger, hvor trævæksten ikke er kommet tilbage.
I dag er et af klimamålene også at skovene skal bevares, så de kan bruges år efter år. Det mål opfyldte til gengæld træskoproduktionen, der startede godt 200 år senere og gav mulighed for at nye træer kunne nå at vokse op.
Bæredygtighed og klimamål spiller en helt anden rolle i dag, hvor bevidstheden om skovenes udvikling øges og genbrug vinder frem.
Udstillingen kan ses i museets åbningstid torsdag – søndag kl. 13.00-16.00.