Særudstillingen med billeder (reproduktioner) af Hans Smidth vises på Museet på Gl. Rye Mølle fra d. 5. maj til d. 29. september 2013.
Hans Smidth (1839-1917) er kendt som den jyske hedes indforståede maler. Han havde ikke kun blik for heden som natur, men også for dens mennesker, folkeliv og miljøer.
Hans Smidth kendte den store alhede, som endnu i midten af 1800-tallet dækkede en god del af Jylland. Han var i 1854 kommet med sin familie til Skive, hvor faren havde fået stilling som by- og herredsfoged. Efter studentereksamen studerede Smidth medicin i København, men afbrød studiet og begyndte i 1861 ved Kunstakademiet. Her var Hans Smidth i fem år, men måtte pga. manglende økonomiske midler forlade akademiet uden afgang.
Tilbage i Skive uden uddannelse fortsatte Smidth sit malerkald. Han foretog lange vandreture på heden, til Limfjords-egnene og ned til det midtjyske område. Han kom også til Gl. Rye. Et af hans tidlige billeder herfra er ”Flokke af gæs drives gennem Ry” fra 1879.
Smidth blev inspireret af et par andre kunstnere med forbindelse til Gl. Rye-egnen. Den ene var Vilh. Kyhn, hvis ”Huleakademi” i København Smidth deltog i i vinteren 1870-71. Den anden var St. St. Blicher, hvis noveller inspirerede Smidth til adskillige billeder med motiver fra hedens folkeliv.
Hvordan Hans Smidth vakte sin bror Frederiks interesse for Gl. Rye-området
Hans Smidth indlogerede sig hos lokale bønder og fik derved mulighed for at afbilde interiører og miljøer som få andre. Hus- og træskomand Rasmus Frederiksen på Over Skeldal mellem Gl. Rye og Salten var en af dem, der i perioder havde Smidth på kost og logi.
I august 1898 var Hans Smidths bror, industrimanden Frederik L. Smidth, sammen med sin kompagnon Poul Larsen på rejse i det midtjyske for at bese en ejendom ved Vrads, som de havde købt samme forår. Hans Smidth overtalte nu selskabet til at lægge hjemvejen om ad Salten Langsø, hvor han boede hos husmand Rasmus Frederiksen.
Stedet og udsigten ved Over Skeldal tiltalte i den grad Frederik, at han sagde: ”Her ville jeg gerne bo”. Hertil svarede bror Hans, at det kunne han godt komme til, da husmanden gerne ville sælge. Snart var handelen en realitet, og ejendommen på ca. 18 ha blev købt for 5000 kr.
Dermed havde Hans Smidth banet vejen for, at de tre familier Smidth, Foss og Larsen etablerede sig på egnen som ’landliggere’. De byggede allerede næste sommer et bjælkehus, og med tiden opkøbte de en række ejendomme og byggede nye huse i området. Efterkommerne af de tre stiftere af F.L. Smidth & Co. har endnu i dag tæt tilknytning til Gl. Rye-egnen.