Gl. Rye Mølle
Gl. Rye Mølle blev bygget i 1872 af kromand Jens Petersen, som bestilte og betalte møllen. I praksis var det møllebygger Jens Andersen Lundkvist fra Frørup på Fyn, som stod for det håndværksmæssige. Den fri næringslov af 1862 havde gjort det muligt for enhver at nedsætte sig som møller uden næringsbrev. Overalt havde vandmøller været de almindeligste, ikke mindst ved Rye, hvor Rye Mølle i århundreder har ligget ved Gudenåen. Men nu tog selvejere landet over initiativ til at få bygget mindre vindmøller.
Selvom der i Midtjylland kun er en middelvindhastighed på ca. 4 m/s, har man alligevel vurderet, at det kunne betale sig at forsøge at udnytte vindkraften herinde i landet.
Møllen er en hollandsk gallerimølle eller hatmølle med manuelt krøjeværk. De nuværende 18 meter lange vinger er fremstillet i 2010 af douglasgraner fra Addit Skov og er til kludesejl. Tidligere har møllen haft vinger med klapper, såkaldte "klapsejlere". Møllebygningen er beklædt med hvidmalede lærkespåner. Tidligere har beklædningen været tjæret pap.