Ferskvandsmuseets historie
1950'erne De første ideer til et Ferskvandsmuseum i Ry. Museumsleder Holger Garner, Øm Kloster Museum, illustrerer i 1956 med et diorama den helhedsopfattelse af de ferske vande, som udgør idégrundlaget for museet.
1982 Danmarks Naturfredningsforening foreslår oprettelse af et Ferskvandsmuseum (i en af kommentarerne til den første kommuneplan for Ry Kommune).
1983 Borgmester E. Gadegaard og kommunaldirektør Poul Johansen, Ry Kommune, opfordrer en kreds af borgere til at danne en forening med formålet at oprette et ferskvandsmuseum.
1983-85 Flere forskellige store museumsprojekter overvejes. Opmærksomheden samler sig om et projekt på Præstebakken i Tulstrup. Til slut opgives dette projekt, og strategien ændres fra et samlet byggeri til en etapevis udbygning, der foregår i takt med fremskaffelse af økonomiske midler.
Den første præsentationsfolder for museet udgives, og medlemshvervningen indledes.
1986 Udstillingsbygningen på Poul Steffensensvej, Ry, indvies. Den 1. etape er på 65 m2. Bygningen er tegnet af arkitekt Bendt Nielsen, Ry, og skænket og opført af Ry Håndværksmesterforenings 45 medlemmer - delvis af materialer fra det gamle pakhus ved Alken Station. Der opbygges to akvarier til ferskvandsfisk.
1987 Ry Kommune giver brugsret til en parcel i Kloster Kær (ved vestenden af Mossø).
1989 Ry Kommune giver Ferskvandsmuseet rådighed over ejendommen Siimtoften 18.
1990 Ferskvandsmuseet omdannes til en selvejende institution. Ejendommen Siimtoften 18 indrettes til kontor, bibliotek, magasin m.v.
1991 Tilbygningen på ca. 75 m2 til udstillingsbygningen gøres færdig.
1994 Der udarbejdes et byggeprogram for et fuldt udbygget Ferskvandsmuseum. Byggeprogrammet indgår i Ry Kommunes overvejelser om den fremtidige anvendelse af det areal, hvor Ry Mølles Fabrikker lå.
1995 Ansættelse af vicevært for museet og en museumsmedhjælper.
Ferskvandsmuseet deltager i et netværk, der har til formål at opbygge et Økomuseum, der omfatter Brædstrup, Ry og Skanderborg kommuner.
1996 Ferskvandsmuseet bliver medlem af Søhøjlandets Økomuseum.
1997 Ferskvandsmuseet bliver associeret medlem af Århus Amts Museumsråd.
1999 Der ansættes en faguddannet museumsleder, og bådsamlingen opsættes i Rye Mølles Fabrikkers tidligere savværksbygning.
2001 Køb af M/S Line, der under navnet M/S Gl. Turisten skal fungere som museumsskib. Ry Kommune stiller kajplads til rådighed.
2006 Der indledes en driftssamarbejde med Gl. Rye Mølle- og Træskomuseum.
2007 Ferskvandsmuseets udstillingsbygning flyttes d. 6. marts 2007 af en kran til en ny placering på Siimtoften ved siden af Kvickly.
2008 Ferskvandsmuseet bliver med virkning fra d. 1. juni 2008 en afdeling af Museum Skanderborg. Afdelingen Ferskvandsmuseets speciale er de ferske vandes kulturhistorie.
2018 Ferskvandsmuseet lukker i den hidtidige form. Grunden, hvorpå Ferskvandsmuseet ligger, har Skanderborg Kommune solgt til Kvickly, og det har ikke været muligt at finde en ny placering af museets to markante træbygninger. Der arbejdes på, at Ferskvandsmuseet i en ny form kan indgå i et nyt friluftscenter ved Skimminghøj, som bl.a. forventes at omfatte bådehal til Museumsskibet Gl. Turisten, bassin for solbåde, faciliteter for motionister og toiletter. Det vides endnu ikke, hvornår Ferskvandsmuseet igen vil kunne opleves i en ny form og i nye rammer.