I Skanderborg Dyrehave ligger resterne af det tyske luftvåben, Luftwaffe, i form af blandt andet generalstabens tidligere kommandobunkere. Bunkerne blev opført i 1944, og skulle fungere som tilflugtssted for generalen og hans stab i tilfælde af angreb.
I næsten 40 år lå bunkerne forladte indtil lokale ildsjæle indrettede museum i de tidligere tyske bunkere. I dag indeholder de to store kommandobunkere udstillinger om 2. Verdenskrig med lokalt, nationalt og internationalt perspektiv. Udstillingerne indeholder et væld af genstande fra 2. Verdenskrig, heriblandt en meget velholdt Enigma-kodemaskine, som er en sjældenhed.
I de to tidligere kommandobunkere er der i dag indrettet et museum, der fortæller om Skanderborg under og efter besættelsen. For at nuancere historien og få begge siders perspektiver på krigen og besættelsen med, er bunkerne indrettet således:
En dansk del
I den ene bunker tager udstillingerne afsæt i Skanderborg og omhandler besættelsestiden lokalt og i Danmark i almindelighed. Emnerne er blandt andet Skanderborgs politi under besættelsen, den lokale modstandsbevægelse, samarbejdet med de allierede og retsopgøret efter befrielsen.
I udstillingen findes mange forskellige genstande som eksempelvis containere med indhold nedkastet til modtandsbevægelsen, rester fra nedskudte allierede fly og hverdagsting under besættelsen. Plancherne og genstandene er sammen med til at give den besøgende et spændende indblik i livet under besættelsen set fra den danske side.
I museets anden del, den tyske del, er der fokus på tyskernes aktiviteter på Skanderborg-egnen, hvor ca. 500 mand tilhørte Luftwaffe, der pr. 1. maj 1944 indrettede sit administrative hovedkvarter i Danmark i Dyrehaven i Skanderborg.
Udstillingen beskriver blandt andet bunkerbyggeriet, den illegale presses oplevelse deraf, Luftwaffegeneralerne, deres stab og de opgaver, der blev varetaget herfra.
I udstillingen findes også et eksemplar af den sjældne ENIGMA-kodemaskine, som var den vigtigste krypterings-maskine til diplomatiske og militære meddelelser under 2. Verdenskrig.
Man antog det for umuligt at bryde koden, men alligevel lykkedes det. Det siges, at denne bedrift afkortede krigen med 1-2 år, og i processen skabtes grundlaget for den moderne computer.
Oplev den nye lydkulisse
I 2022 blev der installeret en ny lydkulisse, som indgår som en del af udstillingerne. Lydbillederne genskaber de lyde, der har været i bunkerne, da de var i brug af tyskerne. Man kan opleve lyden af radioudstyr, der bliver benyttet, tyske soldater, der taler sammen og ikke mindst en genskabelse af alarmsituationen i oktober 1944, hvor ca. 35 allierede bombe- og jagerfly overfløj området på deres vej til at bombe Gestapos hovedkvarter i Aarhus.
Gennem den nye lydkulisse kan man som gæst få en oplevelse af, hvordan livet var i bunkerne under 2. Verdenskrig, mens man bevæger sig rundt i de rum, hvor det faktisk foregik.
Flygtningelejr
For øjeblikket er der ikke en udstilling om de tyske flygtninge, som var interneret i Flygtningelejren Sølund, som blev oprettet efter befrielsen. Flygtningelejren lå i samme område som det tyske Luftwaffe, men under dansk ledelse og bevogtning.
I maj 2024 udkom der dog en bog om Flygtningelejren Sølund, som kan købes i Skanderborg Bunkerne i åbningstiden eller ved henvendelse til Museum Skanderborg. Bogen kan også købes ved udvalgte boghandlere.