I 2016 blev der udarbejdet en helhedsplan for Museum Skanderborg for at kortlægge mulighederne for udvikling af museum og arkiv i Skanderborg.
Allerede tidligt i processen omkring udviklingen af fremtidens Museum Skanderborg stod det klart, at den oprindelige placering på Adelgade 5 gav en række udfordringer i forhold til ønsket om udvidelse, udvikling og outreach. Derfor blev det også foreslået at flytte museet tættere på byens centrum. Da muligheden for at placere museum og arkiv på Skanderborg Station kom, fik museet en enestående chance for at sætte en helt ny standard for, hvad museer kan.
I foråret 2019 besluttede Skanderborg Kommune at ombygge og renovere posthusbygningen med henblik på, at Museum Skanderborg flyttes hertil. Den 19. februar 2020 besluttede Byrådet at frigive i alt 10 millioner kroner til Nyt Museum Skanderborg.
Arkivet flyttede allerede ind ved udgangen af 2018. De resterende medarbejdere fra museet i Adelgade 5 flyttede ind i begyndelsen af 2020.
En placering af museet på stationen vil tilføre området mere bymæssighed, tilføre nye aktiviteter og derved styrke byens sammenhængskraft.
Det nye museum kommer med sin placering til at indgå i helhedsplanen for stationsområdet, der indeholder en større trafikomlægning og etablering af parkeringsarealer.
Adelgade 5 - byfogedbolig og dommerkontor
Frem til januar 2020 lå Museum Skanderborg på Adelgade 5. Bygningen der har haft mange funktioner. Fra opførelsen i første halvdel af 1700-tallet og frem til 1892 var huset embedsmandsbolig, primært for byfogeder og amtsforvaltere.
Herefter blev bygningen solgt til staten, som stillede den til rådighed som både bolig og kontor for by- og herredsfogeden. Byfogeden var kongelig embedsmand og købstadens almindelige øvrighed.
Fra 1921-1973 var ejendommen indrettet som dommergård med bolig og kontor for dommeren. Skanderborg kommune købte Dommergården i 1978, og året efter fik Skanderborg Museum råderet over den.
Bygningsdele fra flere perioder
Bygningen består af dele fra forskellige perioder. Den oprindelige bygning blev opført på stedet i 1700-tallet.
Den bestod af en toetages fløj mod Adelgade med et par mindre sidehuse mod nord samt en gavlvendt bygning mod syd. Alle bygninger var i Egebindingsværk og havde tegltag.
I 1888 lod byfoged Andreas Thiele alle bygninger undtagen gadefløjen nedrive. Gadefløjen blev restaureret og skalmuret, og den nuværende hovedbygning blev opført. Til gårdsiden opførtes et baghus.
Med bygningsdele fra forskellige perioder, hører ejendommen til blandt byens ældste bygninger.
Den Arentske Samling
Baggrunden for museets samling går tilbage til 1913, hvor Skanderborg By fik tilbudt en stor samling oldsager efter afdøde sagfører Herman Christian Arent. Samlingen bestod af ca. 10.000 effekter, primært oldsager fra stenalderen. Arents ønske var, at
”..oldsagssamlingen skulle blive Grundstamme til et Museum eller dog som et for Almenheden tilgængeligt Minde om den fjærne Fortid”.
Fra 1914-1951 havde oldtidssamlingen, også kendt som Den Arentske Samling, til huse i Skanderborg Slotskirkes tårnrum. Effekterne blev opbevaret i skabe og udstillet i montre, så byens borgere og andre interesserede kunne købe billet til samlingen og gå på opdagelse i oldtidsminderne.
Samlingen nedpakkes og Illerup findes
I 1951 var det dog slut med at gå i kirketårnet og se på oldsager. Mange effekter var ved at tage skade af fugten i kirketårnet, og det førte til lukning af samlingen, der blev nedpakket. Museumsvirksomheden fortsatte inden for arkæologi og nyere tid. En af byens sagførere, Christian Holtet, stod i spidsen udgravninger og indsamling af effekter i Skanderborg området.
1951 begyndte udgravningerne i Illerup Ådal. Arkæologer udgravede hundredvis af våben og hærudstyr fra jernalderen.
Fundene medførte en stor egnshistorisk interesse, som bl.a. førte til oprettelse af Skanderborg Museumsforening, der blev stiftet i 1952.
Museumsudstilling i faste rammer
Den voksende samling af ældre og yngre effekter blev i 1971 åbnet for offentligheden på Morten Børup Skolen på Møllegade i Skanderborg.
I 1979 fik museet mulighed for at flytte til bedre lokaler i Skanderborgs nedlagte dommergård (og tidligere byfogedgård) på Adelgade 5.
Skanderborg Museum blev i 1984 tildelt statsanerkendelse. Skanderborg Egnsarkiv var samtidig blevet en afdeling af museet.
I 1995 blev Frihedsmuseet i Skanderborg Dyrehave en afdeling af Skanderborg Museum og i 2007 fulgte Øm Kloster som afdeling af museet.
I maj 2001 kunne museumsgården Adelgade 5 åbne nye udstillinger i helt nyrenoverede lokaler. Hertil kom en helt ny indgangsbygning med billetsalg, museumsbutik og handicapfaciliteter.
1. juni 2008 blev de to museer i den tidligere Ry kommune, Ferskvandsmuseet og Museet på Gl. Rye Mølle også afdelinger af Skanderborg Museum således, at alle museer i den sammenlagte Skanderborg Kommune er ét museumsvæsen. 1. april 2009 voksede museet yderligere, da alle lokalarkiver i kommunen blev samlet som lokalafdelinger af Skanderborg Historiske Arkiv (tidl. Skanderborg Egnsarkiv).
Som et led i denne udvikling med at få museet og dets mange afdelinger til at fungere og udvikle sig i et fælles stort Skanderborg Museum, skifter udstillingerne på Adelgade i foråret 2012 navn til Museet på Adelgade.
Skanderborg Museum skiftede pr. 1. maj 2015 navn til Museum Skanderborg.
Museum Skanderborg er hele museet med fem museumsafdelinger og en arkivafdeling med fem lokalafdelinger.